Frågor & svar

 

Vad har jag för nytta av fibern?

Svar...

 

Vart anmälar jag mitt intresse för fibern?

Kontakta föreningen här...

 

Vad är det jag betalar för när ni ansluter mitt hus?

Du betalar för arbetet vi utför med förbindelsen mellan ditt hus och den kopplingspunkt i vårt fibernät. Arbetet innebär allt från kabeldragning och eventuell grävning till installation av medieomvandlare.

 

Får man göra ROT-avdrag för fiber?

Enligt Skatteverket får man bara göra avdrag för den del av arbetet som sker på den egna tomten. I praktiken handlar det om grävarbetet och arbetet för att borra igenom väggen.

Även om alla i ett område betalar samma pris för att få fiber så kan avdragen skifta. Är det långt från huset till tomtgränsen blir arbetskostnaden och därmed avdraget större. Begär att få en specifikation på hur stor arbetskostnaden är just i ditt fall.

Däremot så är indragen fiber en förbättringsåtgärd som är avdragsgill, i dagsläget 22 procent, vid försäljning av fastigheten.

 

Jag har så svårt att förstå alla tekniska begrepp...

Ok då har vi en ordlista för dig här...

 

Finns någon karta över nätet?

För uppdaterad databas över ledningar i området rekomenderar vi ledningskollen.se, där ni ser både fiberdragningar och andra typer av ledningar. 

 

Hur hög kapacitet får jag till mitt hushåll? (trippelplay)

Varje hushåll kommer ha tillgång till 100 Mbit/s. Av dessa är det TV som tar det mesta, 7-9 Mbit/s för en vanlig kanal och ca 20 Mbit/s för en HD-kanal. När vi i framtiden behöver mer kapacitet är detta tekniskt möjligt - fiberns kapacitet är i stort sett obegränsad. Läs mer...

 

Varför behövs en så hög kapacitet?

Själva nätet - fiberkabeln - har långt mycket större kapacitet än vad vi behöver idag - därför kallas fiberkabeln för den mest framtidssäkra tekniken. Kraven på kapacitet har utvecklats mycket snabbt. Tjänsterna har blivit fler och mer krävande och antalet användare har växt kraftigt. Framförallt är det TV-kanalerna som behöver hög kapacitet och i övergången till HD-TV går det åt ännu mer kraft. Fiberoptiken är det enda som klarar denna successiva ökning. I städerna byggs den här tekniken ut för fullt, men landsbygden har halkat efter eftersom vi bor för glest. Därför lönar sig inte tekniken. Samtidigt är det i de glest befolkade områdena tekniken skulle behövas som bäst. Avstånden till dagens telestationer gör att kapaciteten i både ADSL som trådlösa system blir otillräckliga för många tjänster.

 

Kan jag använda samma telefoner?

Ja, här ser du hur du kopplar ihop din befintliga kopparslinga med den nya utrustningen... Används analoga telefoner krävs en dosa mellan router och telefon.

 

Behöver jag digitalboxen?

Ja, inte den du har idag, men du måste fortfarande ha en box per tv-apparat (levereras vid beställning av tjänster)

 

Finns det grävhjälp att anlita?

Ja, kontakta föreningen...

 

Hur började allting?

2012 stod det klart att Västernorrland skulle få ca 23 miljoner i anslag för att bygga fibernät och utveckla kommunikationen på glesbygden. Då bildades föreningen Storsjöbygdens byanät och ansökte om en del av bidragspengarna.