Jämförelser

SKILLNADER

Här ovan ser ni skillnaden i överföringshastigheter.
Med fibern finns inga begränsningar i datamängder (som i mobil uppkoppling), vilket gör att man nyttja fibern till utrustning som tar mycket bandbredd. Titta på flera TV-kanaler samtidigt, parallella nedladdningar av filmer/video, låta musiken “stå på” i bakgrunden, prata med bild-telefoni, strömma bilder från en bevakningskamera etc.

 

TV
TV via fibern ger en störningsfri bild eftersom den är okänslig vid blåsväder och andra orsaker till dålig mottagning som är påtagliga vid t.ex. parabol-mottagning. Du slipper också antenn/parabol på huset med allt vad de innebär i underhåll. Utöver TV-paket kan också filmer hyras och köpas hem via nätet, som digitala uthyrningsbutiker.

 

Telefoni
IP-telefoni är ett samlingsnamn på kommunikationslösningar för röstöverföring via nätet. Det finns IP-telefoner för inkoppling direkt i väggen (nätverkskontakten), så väl som trådlösa enheter som du kan utnyttja för att kommunicera via ditt trådlösa hemmanätverk. Det går även bra att prata direkt via sin dator eller mobila enhet. Antingen tecknar man ett IP-telefoniavtal och använder en programvara, eller också utnyttjar man någon webbtjänst för att ringa, typ Skype. IP-telefoni gör det billigare att ringa och risken för att t.ex. åsknedslag skall förstöra utrustingen elimineras. Det går även att få bättre ljudkvalitet på samtalen. I övrigt ringer du som vanligt. Däremot krävs ström för att IP-telefoni-enheterna skall fungera.