Vad har jag för nytta av fibern?

Beslutet att släcka kopparnätet är redan fattat. När kopparnätet försvinner från ett område så måste de boende där hitta andra möjligheter för att säkra sin elektroniska kommunikation. I storstäderna byggs fibernät ut för fullt, men på landsbygden blir sådana investeringar inte lönsamma för företag. I dessa områden tvingas man därför att förlita sig på mobila lösningar för telefon och Internet. Även om dessa tekniker blir bättre och bättre med tiden, så kommer de aldrig att kunna ersätta en fast lina helt. Orsaken är bland annat att den trådlösa kommunikationens kvalitet är väldigt beroende av avståndet från sändare till mottagare. 4G-nätet kräver att masterna står med max 1800 meters avstånd för att ge full effekt och avstånden krymper i takt med att signalfrekvensen ökar. Om landsbygden ska ha en möjlighet att följa med i den tekniska utvecklingen, krävs därför att vi genom gemensamma projekt bygger våra egna fibernät.

 

NÅGRA FÖRDELAR MED FIBER

Närmast obegränsad kapacitet i kabeln. Signalen färdas med ljusets hastighet, varför begränsningen enbart ligger i sändare/mottagare.
Hastigheten är oberoende av avstånd, antalet användare och andra faktorer.
Åsksäkert, eftersom fiberoptiken inte är strömledande. Även driftsäkert på andra sätt, då kabeln läggs i marken.
Lägre kostnader för telefoni, Internet och TV.
Perfekt TV-mottagning med fullt stöd för HD.
Tillgång till flera olika TV-tjänster, såsom videobutik över nätet, SVT Play direkt i TV’n och liknande.
Stöd för tjänster, såsom distansutbildning, trygghetslarm, hemlarm och annat som tillhandahålls över Internet.

Att betala 16 000 kronor kan kännas dyrt, speciellt för den som inte själv är intresserad av att få snabbt bredband och är nöjd med den vanliga telefonen. Då kan man tänka på att fiber är en investering i infrastruktur, lite som att ansluta villan till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Även om man själv inte är intresserad kanske den som ska köpa fastigheten en dag är det. Och det blir betydligt dyrare att dra in fiber på egen hand efteråt än att hänga på när andra gör det och grävmaskinerna är på plats.

Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, hävdar att den som dragit in fiber får tillbaka investeringskostnaden tre till fyra gånger om när villan säljs.